Personer over 18 år med mindst 6 måneders tjeneste ombord på skibe omfattet af STCW-konventionen med krav om bevis i betjening af redningsbåde, -flåder og MOB både (undtagen hurtiggående MOB både)
Formålet med dette STCW kursus er, at deltagerne opfylder kravene til bevis i betjening af redningsbåde, -flåder og MOB både (undtagen hurtiggående MOB både) samt vedligehold af disse kompetencer, som beskrevet i STCW-konventionen.
Teoretisk kendskab og praktiske færdigheder for at kunne tage kommandoen over en redningsbåd eller mand-over-bord båd under og efter udsætning.
Deltageren får kendskab til forskellige redningsbådes- og mand-over-bord bådes konstruktion og udrustning samt de enkelte udstyrsdele samt bådenes særlige karakteristika og faciliteter samt forskellige anordninger til udsætning, herunder metoder til udsætning af redningsbåde i hårdt vejr og til ombordtagning af redningsbåde, tiltag når skibet er evakueret.
Der instrueres der i metoder til udsætning og ombordtagning af mand-over-bord både i hårdt vejr, herunder de risici, der er forbundet med anvendelsen af onload-release anordninger.
Der gives kendskab til vedligeholdelsesprocedurer og praktik i metoder til at starte og betjene en redningsbåds motor og tilhørende udstyr samt anvendelse af den foreskrevne brandslukker.
Af andre praktiske færdigheder trænes der i; håndtering af redningsbåde i hårdt vejr; anvendelse af fangliner, drivanker og alt andet udstyr; fordeling af mad og vand i redningsbådene; tiltag for at forøge muligheden for, at redningsbåden bliver opdaget og lokaliseret; metode til helikopterredning; følgerne af nedkøling og forebyggelse heraf; anvendelse af beskyttende overdækning og tøj, herunder redningsdragter og termiske beskyttelsesmidler; anvendelse af mand-over-bord-både og motoriserede redningsbåde til at samle redningsbåde og redde overlevende og personer i vandet; praktisk anvendelse af radioredningsudstyr i redningsbåde, herunder satellit-EPIRB og SART og pyrotekniske nødsignaler,